View Full Version : [wnetrza]łazienka

Wielka_Siostra
21-03-05, 20:05
Witam,
oto kolejna łazienka "dla ludzi";-)

Wrzucam to na architekturę, bo chcę poznać także głosy oceniające estetykę tego przestronnego wnętrza;-)

Projekt jest w fazie powstawania, więc bardzo prawdopodobne, ze się jeszcze z pięć razy zmieni. Jestem otwarta również na Wasze sugestie (no, ale klient ma ostatnie zdanie).

Trzyma mnie oczywiście budżet, stąd np. blat obłożony płytkami, a nie kamienny, same płytki to też dolne stany średnie;-) W tym wypadku jednak skromny budżet jest po mojej stronie, bo nie trzeba było długo namawiać klientki aby zrezygnowała z kabiny prysznicowej a`la castorama, koszty brodzika również odchodzą, a drzwi prysznicowe zrobi się u szklarza;-)

Pr00zak
21-03-05, 21:16
proponuję blat przy zlewie stworzyć nieco grubszy, takie 5cm wizualnie naprawdę wiele moze poprawić. koszty nie wzrosną aż tak bardzo, a ten na wizualizacjach jest troszkę zbyt delikatny. Może uda sie przekonać właścicielkę, do ciekawszych kinkiecików?
po lewej stronie zlewu przydałyby sie jednak płytki, za pół roku będzie tam w kącie syf.
ogólnie spoko, ale mam wrazenie, ze bardzo zachowawczo. niczym mnie nie ujęło, <mam nadzieję, że inwestorka, jest zadowolona>
pozdro.

KNYGHU
21-03-05, 22:44
wiesz... mi bija po oczach te malutkie lampki po obu stronach lustra, jezeli juz mam sie czegos czepiac

Dejot
22-03-05, 09:45
wszystko poprawnie ale bez rewelacji. ale budzet rzecz swieta.

nie podoba mi sie ten ażur przy ptalce. nie mogła by byc pełna plyta tak jak na przeciwko?

kurt_hectic
27-03-05, 22:38
ulala, pracki dobre jak jak twoj avatar ( chodz sciagniety! ), nie bede Cie pouczal bo wiesz co robisz... 8,5\10 pkt

kliment woroszyłow
28-03-05, 10:22
Nie za "rzadki" ten grzejnik łazienkowy?:)

Wielka_Siostra
28-03-05, 14:12
Nie za "rzadki" ten grzejnik łazienkowy?:)

Hehe, grzejnik należy traktować umownie;-) Poza tym to nie stricte grzejnik, tylko suszarka na prąd. Właściwy znajduje się pod parapetem.

makbol
28-03-05, 15:12
bardzo ladne i z gustem. Te drzwi na ostanim renderze to drzwi do natrysku ?
Mozna wiedziec czym renderujesz i w czym to wykonałas ?

Wielka_Siostra
28-03-05, 22:23
bardzo ladne i z gustem. Te drzwi na ostanim renderze to drzwi do natrysku ?
Mozna wiedziec czym renderujesz i w czym to wykonałas ?

Tak, to drzwi do natrysku. Po prostu zamiast standardowej kabiny oddzieliłam część pomieszczenia ścianką umieszczając w niej drzwi prysznicowe. Uprzedziłam klientkę, że to może pomniejszyć optycznie łazienkę ( i pomniejszyło), ale nie miała nic przeciwko temu. Ja też nie mam;-) Projektowanie to sztuka kompromisów.

Renderuję - jak widać zresztą - VRayem. Wykonane w całości w 3DMAX R6.

Mało kto tu zagląda, ale może ktoś mi odpowie - skąd taka niska jakość obrazka? renderowałam na deafultowych ustawieniach VRaya, bez fotonów. Wyraźnie widać babole na suficie.
Użyłam dwóch świateł: Vray (za oknem) i omni ambient (no i GI;-). Na pierwszym obrazku włączyłam także direct, aby dać światło od okna.

Co należy zrobić, aby przy tak prostej scenie, z prostym oświetleniem, polepszyć jakość renderu? Chodzi mi o to, aby cienie były bardziej równomierne, wygladzone.

peter_muler
28-03-05, 23:09
zmien sampling (subdivs) w opcjach switel (cienia)
co do projektu to mieszasz troche
ta krateczka tak jakby troche rustylana a calosc jakby nie ;)
odwazniej siostro, bo wszystkie lazienki imo troche podobne do siebie.
pokaz ze masz.... ;)
ps: blat zdecydowanie (optycznie) za cienki

edit: ludzie mecza ladny dizajn pralki a ty im to chowasz za jakas kratka :D

Piotr Dobosz
30-03-05, 00:50
a ja Ci powiem tylko slicznie:) wspaniala praca:)

Yano
30-03-05, 11:03
fajna praca, ale nie chciałbym żeby taka wielka doniczka spadła mi na głowe w trakcie robienia kupki ;) Wystarczy, że ktoś mocniej sobie pierdnie...

hcpiter
30-03-05, 11:08
Witam,
Pracka bardzo mi sie podoba super render i ogolnie, jedynie do czego mozna sie przyczepic to liscie kwiatka i jego doniczka na tle tego realizmu dosyc psuje ogolny efekt.

domel31
30-03-05, 15:11
eh ja bym dal blat drewniany o grubosci co najmiej 6 cm, i ladnie wylakierowany, pozatym nie dawal bym takich swiatelek obok lustra bo totalnie nie pasuja do takiego typu wnetrza. Wieksze lustro bym dal. Te plyki rowniez mi sie nie podobaja:(
Co do modelingu wszystko spoko i podoba mi sie, dobre oswietlenie, fajne renderki.
Pozdrawiam

Wielka_Siostra
30-03-05, 15:19
eh ja bym dal blat drewniany o grubosci co najmiej 6 cm

Domel, też bym dała, drewniany lub granitowy lub z jakiegoś odjazdowego ciemnego marmuru, jednak - jak pisałam - trzyma mnie budżet;-) Blat jest cienki, bo musi się zmieścić pod nim pralka, a poza tym ten brązowy półwałek jest cienki. No, ale mam w zanadrzu pewne rozwiązanie pogrubiające blat, niedługo kolejna odsłona;-)

Co do kwiatka, to musze się usprawiedliwić, ze to gotowiec, bo ja kwiatków robić nie umiem i cierpliwości nie mam;-) Co do doniczki to racja, zmienię materiał.

Co do renderu to próbowałam zwiększyć subdiv., ale renderowało się tak długo, że w 1/3 dałam se spokój;-) Babole zostaną.

Wielka_Siostra
17-04-05, 14:24
Małe zmiany:

aaa
17-04-05, 22:46
no to jest 'ludzka' lazienka :///