|
|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz jako przeczytane |
| Dyski twarde, napędy optyczne, inne Czyli wszystko o składowaniu danych. Dyski Twarde / Napędy przenośne / PenDrive / Flash |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#12 |
|
Konformistyczny Indywidualista
|
z tego co wiem to te male dyski 2,5 calowe 5400 obrotow powinny wydolic.
|
|
|
#13 |
|
Member
|
Oczywiście, że wydoli. USB w standardzie ma określone napięcie (chyba 5V) i maksymalny prąd jaki przez złącze może popłynąć (500 mA...też chyba :P) I wszystkie urządzenia podłączane pod USB są dla takiego standardu robione. Urządzenie pod USB, które brałoby większy prąd zwyczajnie by ten port spaliło :P Więc logiczne, że nikt takiego urządzenia nie zrobi. Dalej. Mając laptopa z określoną liczbą portów USB na pewno masz w nim zasilacz, który pociągnie wszystkie te porty przy maksymalnym obciążeniu. W sumie standardowo to 4 porty więc max 10Watów. To dużo nie jest. Nawet jak na laptopa ;]
Co do desktopów sprawa wygląda troche inaczej, no bo zasilacz kupujesz sam. Ale jakoś nie sądze żeby ktokolwiek kupował zasilacz do kompa bez nawet 10 Watów zapasu :P Pozdr.
Last edited by chudy; 05-01-09 at 15:39. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Tekno-Elektromechanik
Miasto: Cieszyn
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam dwa WD My Book Essential 2.0 500 GB USB 2.0
jeden tylko do backupu a drugiego uzywam normalnie do pracy. działa prawie cały czas. Jestem bardzo zadowolony. dysk dość szybki, tani, cichy i estetyczny |
|
|
|
|
#15 |
|
Member
|
No ok panowie to to już mamy z głowy
![]() A polecacie może jakąś konkretna markę? Lub też wręcz odwrotnie odradzacie? Mi właśnie ktoś odradzał WD że niby szybko padają.. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Member
|
osobiście mam MyBooka od ponad dwóch lat i się nic z nim nie dzieje ;] wersja z zasilaczem
|
|
|
|
#17 |
|
Member
Miasto: Warszawa
![]() |
Mam 4 dyski Maxtor OneTouch 4 Plus które odradzam i które chyba wyrzucę i WD My Book Studio Edition 2TB którego gorąco polecam !
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Member
![]() |
witam,
ja również zamierzam kupić dysk zewnętrzny. Jednak ja się nie zastanawiam nad jego wielkością, bo będzie to dysk 2,5". Największy dylemat u mnie to firma. Nie wiem co wybrać, Seagate czy Western Digital. Spotkałam się z różnymi opiniami na temat tych firm. Macie może jakieś linki z porównaniem tych firm, jakieś recenzje czy coś podobnego, co ułatwi mi wybór firmy? Ja niestety nie mogę znaleźć nic wartościowego. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konformistyczny Indywidualista
|
Wg mnie cokolwiek znajdziesz to bedzie opinia danego usera o konkretnym dysku. Ja ci polece Seagate bo uzywam tych dyskow od ladnych nastu lat i nigdy sie nie zawiodlem, za to WD ktorego mam jest strasznie glosny. Zaloze sie ze ktos tu na forum ma dokladnie odwrotne doswiadczenia.
Wybierz sobie konkretny model ktory spelnia twoje oczekiwania na papierze i szukaj opini o nim, wtedy latwiej ci bedzie cos znalesc.
|
|
|
#20 |
|
Member
|
sam posiadam dysk seagate freeagent go 2,5" 250gb
działa świetnie, nie grzeje się, robi się ciepły dopiero po paru godzinach pracy bez przerwy, pod usb do lapka, nie pobiera dużo mocy więc nie obciąża lapka tak bardzo na baterii, jest bardzo szybki jak dla mnie ... i mobilny, to jest dla mnie ważne ... miałem wcześniej dysk 3,5" z zasilaniem zew. i niestety sprzedałem go szybciej niż kupiłem ... a co do marki seagate to używam dysków seagate już od ponad 4 lat i ostatnio mi padł tylko nowy 1TB, ale to przez to, że miał wadę fabryczną ( jak cała seria ) wymienili mi po 3 dniach na nowy i już ok 5 miesięcy działa bez zarzutu ... |
|
|
|